” iLeader” îi ajută să devină lideri

În Republica Moldova există tendinţa tinerilor de a se dezvolta din mai multe perspective şi a ocupa un loc important în societate. În acest caz, unii dintre aceştia consideră necesară recurgerea la o metoda «mai sistematica de dezvoltare», care poate fi realizată prin proiectul «iLeader», «care-şi propune dezvoltarea tinerilor nu atît doar pe plan profesional, cît şi de atitudine şi comportament”. Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei de presă de prezentare a proiectului de către Cristian Ziliberberg, consultant la Centrul de Instruire şi Consultanţă Organizatională. Proiectul este desfăşurat de Asociaţia Internatională a Studenţilor la Stiintele Economice si Comerciale(AIESEC) Moldova şi susţinut financiar de Ambasada Statelor Unite ale Americii, fiind orientat spre consolidarea simţului liderismului civic în rîndul tinerilor din republică.

Nicolae Tarlapan, responsabil Relatii cu Media, a specificat :”participanţii proiectului sunt tineri lideri cu vîrsta cuprinsă între 18-25 ani, din Republica Moldova, inclusiv din Transnistria si UTA Gagauzia care au experienţă de liderism, care poate sunt sau au fost lideri de ONG-uri, coordonatori de proiecte,  sau tineri care au potenţial şi motivaţie înalta de a-şi consolida abilităţile de liderism. Cu siguranţă, fiecare dintre aceşti tineri, va dori să devină un lider “profesionist”, atît în cadrul proiectului, cît şi-n viaţa de zi cu zi. Proiectul are menirea de a învăţa aceşti tineri cum trebuie să–ţi demonstrezi calităţile, în aşa mod încît să nu afectezi alte persoane. Unul dintre  scopurile de bază propuse este  de a crea un mediu favorabil schimbului de informaţii şi experienţe din domeniul liderismului, precum şi stabilirea unor legaturi de cooperare între tinerii lideri din Republica Moldova, în vederea contribuirii lor ulterioare la schimbarile pozitive din societate.

Activitatea de bază în cadrul proiectului este „Forumul Tinerilor Lideri”, care se va constitui din traininguri, studii de caz şi workshopuri asupra diferitor aspecte ale liderismului şi se va desfăşura în perioada 6-9 decembrie. În cadrul acestui Forum participanţii vor avea oportunitatea de a-şi consolida cunoştinţele şi abilităţile de liderism, de a stabili colaborari cu membrii altor ONG-uri. Tinerii sînt foarte interesaţi şi intuziasmaţi de aceste activităţi, care îi vor ajuta să se formeze şi ca personalitate. Întrebînd-ul pe Pavel Moraru, responsabil de agenda şi de training-urile care vor avea loc în cadrul proiectului, care e cel mai important lucru pe care tinerii trebuie să-l deprindă, acesta spune că “este vorba de un proces foarte intens de a educa anumiti lideri, aflat abia la prima etapa. Iar in cele doar patru zile se va încerca să fie atinse trei arii ale liderismului, şi anume: liderul din interiorul meu, liderismul în echipă şi liderismul organizaţional.”
Participanţii proiectului vor avea de asemenea ocazia de a se întilni şi discuta cu oaspeţii Forumului, reprezentanţi notorii din domeniul politic, de afaceri, academic şi asociativ, printre care Primarul general Dorin Chirtoacă, Preşedintele Parlamentului Marian Lupu, rectorul ASEM Grigore Belostecinic, precum şi reprezentanţi de la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare(PNUD) şi de la Ambasada SUA la Chisinau.  După finalizarea Forumului, participanţii vor avea posibilitatea de a pune în practică cunostinţele acumulate, prin propunerea şi implementarea unor iniţiative ce ar aduce schimbări pozitive în organizaţiile şi comunităţile lor. Cele mai bune iniţiative vor fi premiate şi susţinute de către AIESEC, iar patru din cele mai bune proiecte vor beneficia de un suport financiar a cîte 400 de dolari fiecare, mi-a spus Pavel Moraru.
Scopul de bază al proiectului, este descoperirea şi dezvoltarea potenţialului uman cu impact pozitiv în societate. Realizarea acestuia depinde de AIESEC, care  oferă un număr mare de posibilităţi tinerilor, printre care: stagii de practică peste hotare, participări la conferinţe naţionale şi internaţionale, interacţiune cu diverse culturi s.a. Aşa cum tinerii sînt foarte activi, rezultatele nu se vor lăsa mult aşteptate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s