Reparatia drumului-cea mai arzatoare problema a s.Caracui.

Posted On noiembrie 3, 2009

Înregistrat sub Uncategorized

Comments Dropped leave a response


Pe 2  noiembrie, in incinta Casei de Cultura din s.Caracui, a avut loc o Adunare Generala, la care au fost prezenti o parte din locuitorii comunitatii, incepind de la elevi pina la batrini, consilierii primariei, primarul-Anatol Papusoi, si un reprezentant al FISM-ului(Fondul de Investitii Social)- Pavel Goiman. FISM-ul este un proiect al Guvernului, care ajuta financiar la rezolvarea problemelor arzatoare din localitati.

Scopul adunarii, era de a discuta asupra celei mai strigente probleme a satului-reparatia drumului. Sint si alte probleme importante, precum aprovizionarea cu apa, reparatia cladirilor, gazificarea, reparatia cladirilor, medicina, reparatia podetului, insa potrivit parerii celor 3 grupuri-consilierii, profesorii si cetatenii,- cea mai urgenta reparatie o necesita drumul.

La ordinea zilei, s-au pus citeva intrebari, printre care: volumul si tipul contributiei

Comunitatii, crearea asociatiei de binefacere, voterea contributiei comunitatii, identificarea propunerii FIS-ului.

FISM-ul aloca 85% din costul total pentru reparatia drumului, iar celelalte 15% trebuie sa vina din partea cetatenilor, care si-au dat deja acordul prin intermediul votului deschis.

Incepind cu ziua de marti, cetatenii au la dispozitie 8 zile pentru a pregati documentele cu contributia satului. La acel moment era colectata suma de 46 500 lei(cetatenii care nu detin transport dau cit pot, consilierii-50lei, soferii-300 lei magazinele-1000 lei, carutasii-50 lei).

Banii primiti din partea FISM-ului sint un credit de la Banca Mondiala, care trebuie reintors peste 40 ani, primii 10 ani nu se plateste, iar in ceilalti 30 ani se stringe suma data din bugetul Republicii. FISM-ul asigura durabilitatea drumului pe 15 ani, iar proiectele sale sint scutite de  valoare adaugata.

Lasă un comentariu