300 cazuri de infectie cu gripa A(H1N1)

Posted On noiembrie 12, 2009

Filed under Uncategorized

Comments Dropped leave a response

În municipiul Chişinău au fost înregistrate circa 300 de cazuri de infecţie cu gripă A(H1N1) sau peste 60 la sută din numărul total de 467 de îmbolnăviri, confirmate în toată ţara.

Directorul interimar al Direcţiei sănătăţii a municipiului Chişinău, Luminiţa Suveică, a declarat marţi, 10 noiembrie, în cadrul şedinţei operative a primăriei capitalei, că, începând cu vineri, 6 noiembrie, instituţiile medico-sanitare publice din capitală activează în regim de carantină, iar din 8 noiembrie 2009 a fost stabilit programul non-stop pentru conducătorii instituţiilor medicale.

De asemenea, s-a decis extinderea numărului spitalelor unde se va acorda asistenţă medicală populaţiei municipiului Chişinău. Persoanele infectate cu gripă pandemică sunt internate la Spitalul de boli infecţioase „Toma Ciorbă”, Spitalul municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, Spitalul pentru copii nr. 1 şi Spitalul Ministerului Sănătăţii. În acest sens a fost amenajată şi o secţie în cadrul Maternităţii municipale nr. 2. De asemenea, a fost reprofilată o secţie la Spitalul ÎS „Căile Ferate ale Moldovei”. În caz de epidemie, vor fi deschise suplimentar secţii în Spitalul pentru copii „V. Ignatenco”, în Spitalul Clinic Republican şi Spitalul narcologic şi dermatoveneorologic din Chişinău.

Luminiţa Suveică a mai informat că medicii de familie vor consulta la domiciliu persoanele cu simptome de gripă. De asemenea, se va aplica tratamentul la domiciliu a formelor uşoare de boală, sub supravegherea medicului de familie, care va distribui şi preparate antivirale acestor pacienţi. Instituţiile de învăţământ sunt în vacanţă, iar în grădiniţe este interzis accesul persoanelor străine. Dimineaţa, copiilor li se va măsura temperatura, iar părinţii au fost rugaţi să aducă micuţii direct în grupe.

La rândul său, medicul-şef sanitar de stat al municipiului Chişinău, Iurie Pânzaru, a relatat că Guvernul a procurat un lot de 200 mii doze de preparat „Tamiflu”, pentru tratamentul bolnavilor de gripă A (H1N1). Medicamentele vor ajunge în ţară la mijlocul săptămânii curente. Pacienţii vor fi trataţi gratis, din contul Asigurărilor Obligatorii de Asistenţă Medicală. Pânzaru a mai spus că, potrivit experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în momentul de faţă se atestă o creştere a numărului celor infectaţi cu noul tip de gripă în toate ţările lumii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s