Distracţie şi voie bună de Hramul oraşului HÎNCEŞTI

Posted On Noiembrie 22, 2009

Filed under Uncategorized

Comments Dropped leave a response

Ziua de 21  noiembrie este una  importantă pentru toţi creştinii, fiindcă anume pe această dată se sărbătoreşte Sf. Arhanghel Mihail şi Gavril. Pentru hînceşteni a fost o sărbătoare dublă, deoarece în fiecare an , cu ocazia acestei sfinte sărbători, se organizează Hramul oraşului. Fiecare familie se pregăteşte din timp: se pregătesc bucate alese, se fac mese bogate, de pe care nu lipseşte candela aprinsă, pentru a întîmpina cît mai bine oaspeţii, şi pentru a petrece o zi şi o noapte cu voie bună.

În această zi, dimineaţa creştinii merg la biserica lui Hristos, care prăznuieşte această sărbătoare, chemînd harul şi ajutorul lui, rugîndu-I pe arhangheli, ca prin ajutorul şi rugăciunile lor, să aflăm scăpare de rele şi să ne putem învrednici de bucuria cerească şi de împărăţie.

“În ziua Sf. Arhanghel Mihail şi Gavril , cei ce au vestit desfiinţarea morţii prin învierea lui Hristos, suntem îndreptaţi, poate mai mult ca-n altă zi, să ne rugăm pentru cei dragi ai noştri, adormiţi, cerînd de la Dumnezeu pentru ei odihnă în lăcaşurile cereşti”, a specificat preotul.

Se consideră că arhanghelii sînt nişte îngeri ai darului, şi dacă oamenii se roagă în numele lor, îşi purifică sufletele, izgonind puterea diavolului.

A fost o zi caldă cu soare, în pofida faptului că era la sfîrşit de toamnă, cînd de obicei afară e deja frig, iar în alţi ani, anume de această sărbătoare cădeau primii fulgi de zăpadă.

Ziua a sărbătorit fiecare după propriul plac: unii au mers la frigărui la pădure, alţii au stat în centrul oraşului, unde cînta muzică, şi oameni de toate vîrstele se distrau, iar alţii pur şi simplu au petrecut acasă cu oaspeţii.

Se spune că uităm uşor greşelile noastre, dar mai greu sau deloc pe cele al semenilor noştri, însă privind în jur, puteam observa uşor că toţi au uitat de griji şi nevoi, iar feţele zîmbitoare şi mulţumite exprimau atîta bucurie şi împlinire sufletească, încît nu vroiai să te gîndeşti că sărbătoarea se va sfîrşi.

Notele muzicale se răsfrîngeau în toate colţurile oraşului, şi-i îndemnau parcă pe toţi să vină-n centru, în inima oraşului, unde era concentrată marea distracţie. Pomenindu-mă în această mulţime, mi-a atras atenţia o gaşcă de tineri, care dansau şi chiuiau, rîdeau şi-n acelaşi timp atrăgeau  alţi tineri în hora lor, cu-n ritm foarte organizat. “Imi place mult acestă sărbătoare; ziua am fost la frigărui cu prietenii , iar acum am venit în centru. Dispoziţia e extraordinară, muzica la fel, nu ne rămîne decît să profităm de toate acestea” spune Andrei, un tînăr din gaşcă.

Oriunde nu priveai, vedeai oameni cum se prind în dans. La un anumit moment te puteai pomeni în horă de mînă cu persoane total necunoscute, dar asta nu deranja, căci de această sărbătoare fiecare are dreptul să se distreze. Nu a lipsit nici primarul oraşului, Alexandru Butnaru, care a şi organizat totul:”mă bucur mult că oamenii sînt mulţumiţi, şi faptul că timpul ţine cu noi. M-am străduit să fac totul aşa ca nimeni să nu rămînă dezamăgit, şi după atmosfera din jur, se pare că am izbutit.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s