Noua Convenţie ONU, pivind drepturile persoanelor cu dizabilităţi

Posted On Noiembrie 30, 2009

Filed under Uncategorized

Comments Dropped leave a response

Pe 23 noiembrie 2009, ora 13.30, în incinta Hotelului Jolly Alon a avut loc Conferinţa Naţională „Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi – noi perspective pentru Republica Moldova”.

Scopul Conferinţei a fost promovarea ratificării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi a standartelor acesteia în Republica Moldova, atît la nivelul factorilor de decizie, cît şi la nivelul întregii societăţii. Importanţa conferinţei este determinată şi de angajamentul pe care şi la asumat ţara noastră, prin semnarea la 30 martie 2007 a Convenţiei, de a ratfica şi implementa acest tratat internaţional. La Conferinţă au participat deputaţi din comisiile parmantare de resort, membri ai guvernului, reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei şi a altor ministere, precum şi autorităţi din administraţia publică locală. De asemenea, la această întrunire au luat parte organizaţiile membre ale Iniţiativei pentru ratificarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi reprezentanţi ai diferitor organizaţii internaţionale, cu sediul în Republica Moldova. În calitate de expert la conferinţă a fost invitată d-na Marianne Schulze, consultant în drepturile omului din Austria. Varvara Cucuruzeanu, părinte, a specificat: “Odată cu ratificarea Convenţiei, se va îmbunătăţi considerabil situaţia persoanelor cu dizabilităţi, şi sperăm că aceştia vor avea drepturi egale la muncă,pentru a-şi cîştiga în mod independent existenţa. Numai noi, părinţii, ştim cît de greu ne este să creştem copii cu astfel de probleme”.

Conferinţa a fost organizată de către organizaţiile membre ale Iniţiativei pentru ratificarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu nevoi speciale, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în cadrul Decadei incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi, cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova, Agenţiei Suedeze de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, PNUD şi SOIR Moldova. “Trebuie să protejăm şi să susţinem respectarea drepturilor omului pentru toţi membrii societăţii, încît ţara noastră să fie respectată în lume. Prin ratificarea Convenţiei se transmite mesajul unei atitudini principale privind respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi”, a menţionat Natalia Ciobanu, preşedintele organizaţiei “Dor”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s