Monumentul Lupoaicei a fost reamplasat

Posted On decembrie 2, 2009

Filed under Uncategorized

Comments Dropped leave a response

 

Monumentul Lupoaicei a fost reamplasat pe soclul din faţa Muzeului Naţional de Istorie, după câţiva ani în care locul acestuia a fost ţinut de inscripţia „monumentul se află în proces de restaurare”. Noul monument a fost inaugurat marţi, 1 decembrie şi a fost donat de către Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni. Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, preşedinte interimar al Republicii Moldova, a declarat, în cadrul ceremoniei oficiale de inaugurare, că „dacă s-a întâmplat că Lupoaica s-a întors la noi, Lupul nostru va fi preşedinte”.

Monumentul anterior, inaugurat la Chişinău în 1991, a fost retras, potrivit declaraţiilor oficiale ale autorităţilor comuniste, din cauza unor fisuri grave. Ulterior, în urma mai multor evaluări ale unor comisii şi după câţiva ani în care a staţionat la Uzina de tractoare, monumentul Lupoaicei a fost transferat în subsolul Muzeului Naţional de Istorie, unde se află şi în prezent.

Ministrul culturii, Boris Focşa,  a specificat că inaugurarea monumentului Lupoaicei, reprezintă  un eveniment deosebit , care marchează o revenire la normalitate în cultura naţională. Ambasadorul Italiei la Chişinău, Stefano De Leo, prezent la ceremonie, a declarat:” statuia Lupoaicei este simbolul unei culturi universale, care leagă mai multe popoare”. Ambasadorul a reiterat intenţia fermă a ţării sale de a sprijini orice iniţiativă referitoare la circulaţia liberă a cetăţenilor moldoveni în spaţiul european. Ministrul consilier al României, Alexandru Mureşan, ca şi preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României, Titus Corţăţean, au menţionat că reinstalarea monumentului Lupoaicei, care reprezintă un simbol al culturii universale, este un gest de normalitate. La rândul său, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a spus că preşedintele României Traian Băsescu, care intenţiona să fie prezent la Chişinău la 1 decembrie, a rămas la Bucureşti pentru a fi prezent la Parada militară desfăşurată cu prilejul Zilei Naţionale a României. Actorul basarabean Petru Hadârcă şi-a exprimat bucuria de a vedea prezenţi „atâţia români în faţa monumentului Lupoaicei”. „Este un semn de bucurie, un semn de aspiraţiile noastre pro-europene şi pro-latine sunt puternice”, a spus actorul. Actriţa Paulina Zavtoni a recitat una din frumoasele legende legate de simbolul Lupoaicei şi întemeierea oraşului Roma.
Vicepreşedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Ştefan Popa, a declarat că, la origine, statuia Lupoaicei sau Lupa Capitolina cum mai este numită, era din bronz, turnată cu 5 secole înainte de Hristos, iar în prezent se păstrează într-un muzeu din oraşul Roma, Italia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s